Nordisk prissammenligning

Metoden, som er benyttet ved undersøgelsen, giver også mulighed for at prisniveauet kan sammenlignes med andre landes prisniveau. I figur 1 er prisniveauet i de nordiske lande og gennemsnittet for EU sat i forhold til det grønlandske prisniveau. Grønland er her opgjort som indeks = 100[1].

 

Figur 1. Prisniveauet i de nordiske lande i forhold til Grønland.

Kilde: http://bank.stat.gl/prdpli og Eurostat prc_ppp_ind 2015, purchasing power parities (PPP), price level indices.  

 

Figuren viser at prisniveauindekset i Sverige er 84,2 af Grønlands, hvilket betyder at prisniveauet i Sverige er 15,8 pct. lavere end i Grønland. Prisniveauindekset i Norge er 95,9 af Grønlands, det betyder at prisniveauet i Norge er 4,1 pct. lavere end i Grønland. Prisniveauet i de nordiske lande ligger alle lavere end Grønland, prisniveauet i Norge ligger dog på niveau med Grønland, taget i betragtning en usikkerhedsmargin[2].

Udviklingen i prisniveauet i forhold til 2014, viser en tendens til at de øvrige nordiske lande får et lavere prisniveau i forhold til Grønland undtagen Island, altså priserne i Grønland er steget i forhold til de øvrige nordiske lande, mens det for EU samlet har været nogenlunde det samme prisniveau som i 2014. Ændringen i prisniveauet mellem landende, skyldtes også udviklingen i valutakurserne. Den norske og svenske krone har været faldende, mens den islandske er blevet styrket, de senere år. Kursændringerne er sat i forhold til den danske krone.

 



[1] For sundhedsvæsen, uddannelse og social forsorg (herunder børnepasning) afviger beregningen i prissammenligningen fra den internationale metode for beregning af prisniveauforskelle, hvilket kan have betydning når det samlede gennemsnitlige prisniveau i Grønland sammenlignes med andre lande end Danmark.

[2] Beregningen til prissammenligning med øvrige lande, er gjort via Eurostat 2015 prissammenligning (PLI) for husholdningers forbrug, hvor Danmark er mellemled til de øvrige nordiske lande og EU´s gennemsnitlige prisniveau. Prisniveauindeks har til formål at give en indikation af størrelsesordenen af prisniveauet i et land i forhold til de andre, Indekstallene kan derimod ikke bruges til en håndfast rangorden af landende, idet mindre forskelle imellem landenes prisniveauindeks ligger inden for en usikkerhed på plus/minus 5 indekspoint.